Ollie
Ollie to model skoku wykonywany w czasie jazdy. Najbardziej znaczącym detalem tej ewolucji jest oderwanie deski z wykorzystaniem jej sprężystości.
Charakterystyka ewolucji:
- Faza najazdu:
- Zjeżdżając prosto należy obniżyć pozycję (deska płasko na śniegu);
- Przenieść ciężar ciała na tył deski;
- Faza odbicia:
- Podciągnąć przednią nogę (oderwać dziób deski) i wykonać dynamiczne wyjście w górę z tylnej nogi (skok) wykorzystując sprężystość deski;
- Faza lotu:
- Starać ustawić się deskę równolegle do terenu podnosząc wysoko kolana;
- Poprawiając równowagę skoku ręce należy utrzymywać szeroko;
- W celu zamortyzowania skoku prostujemy nogi (końcowa faza lotu);
- Faza lądowania:
- W równym stopniu lądując całą powierzchnią deski;
- Przyjąć pozycję podstawową;
- Nie zapomnieć o amortyzacji poprzez współmierne ugięcie stawów (kolanowe, biodrowe, skokowe).
Nollie
Nollie to kolejny model skoku, zbliżony charakterystyką jego wykonania do ollie. W tym przypadku także, najbardziej decydującym detalem tej ewolucji jest oderwanie deski z wykorzystaniem jej sprężystości.
Charakterystyka ewolucji:
- Faza najazdu:
- Zjeżdżając prosto należy obniżyć pozycję (deska płasko na śniegu);
- Przenieść ciężar ciała na przód deski;
- Faza odbicia:
- Podciągnąć tylną nogę (oderwać tył deski) i wykonać dynamiczne wyjście w górę z przedniej nogi (skok) wykorzystując sprężystość deski;
- Faza lotu:
- Starać ustawić się deskę równolegle do terenu podnosząc wysoko kolana;
- Poprawiając równowagę skoku ręce należy utrzymywać szeroko;
- W celu zamortyzowania skoku prostujemy nogi (końcowa faza lotu);
- Faza lądowania:
- W równym stopniu lądując całą powierzchnią deski;
- Przyjąć pozycję podstawową;
- Nie zapomnieć o amortyzacji poprzez współmierne ugięcie stawów (kolanowe, biodrowe, skokowe).
W menu strony odnajdziesz uporządkowany podział technik jazdy oraz freestyle’u opartego na stopniach trudności zgodnie z programem nauczania SITS. Od Ciebie zależy czy wypracujesz niezbędne i prawidłowe nawyki, uzyskując właściwą kontrolę na deską i zadowalające rezultaty.
0 Comments